Mészáros Lőrinc közel 16 milliárd forint osztalékot vett ki a nevét kétszer is viselő cégéből

gazdaság
2021 június 02., 13:44

Hiába zuhant 5 százalékkal a magyar GDP a koronavírus-járvány évében, az éves beszámolói alapján Mészáros Lőrinc cégeinek elég jól ment tavaly is. Azért a turizmus visszaesését, úgy tűnik, még az ő szállodái sem bírták igazán jól.

Ahogy a 24.hu írja, Mészáros Lőrinc első és sokáig legfőbb cége, az építőipari Mészáros és Mészáros Kft. például 113 milliárd forintos árbevételt könyvelt el tavaly, 26 milliárddal többet, mint 2019-ben.

A cégnek 15,5 milliárd forint nyeresége volt, amit Mészáros teljes egészében kivett osztalékként. Sőt, még az eredménytartalékból is kipótolta kicsit, így összesen 15,7 milliárd forintot vett ki a vállalatból. Szintén jól zárta a tavalyi évet a Fejér B.Á.L. Zrt., az az építőipari vállalat, amelyben Mészáros gyerekeinek is jókora részesedésük van. Ez a cég tavaly 27 milliárd forinttal nagyobb árbevételt hozott össze, mint 2019-ben, 44,5 milliárdos bevétel után 4,3 milliárd forint adózott bevétele lett, ebből 2 milliárdot fizetett ki a tulajdonosainak osztalékként. A Mészáros agrárcégeit összefogó a Talentis Agro Zrt.-nek 1,2 milliárdos nettó árbevétele volt 2020-ban, 461 millióval több, mint egy évvel korábban. Ez a cég viszont nem fizetett osztalékot az azt 99,42 százalékban tulajdonló, Felcsútról Budapestre költöző üzletembernek, az 542 milliós nyereség ment az eredménytartalékba.

Ahogy már utaltunk rá, a Mészáros-birodalom vendéglátós érdekeltségeinek számain azért meglátszik a válság. A Hunguest Hotels Zrt. 2020-ban 12,25 milliárd forint árbevételt könyvelt el a 2019-es 26,8 milliárd után, és 2,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el, annak ellenére, hogy csak a járvány első hulláma alatt 17,7 milliárd forint állami támogatást kaptak a Hunguest Hotel lánc tagjai. Azóta pedig még pár milliárddal megtolta a Mészáros-szállodákat, a Hunguest egri szállodája például májusban 2,8 milliárd forint felújítási támogatást kapott.

Mészáros Lőrinc menyasszonya, Várkonyi Andrea, és öccse, Mészáros János is szép összegeket vettek ki cégeikből osztalék formájában, még ha azért egyik sem közelíti meg a 16 milliárdot.