Rendületlenül süllyed egy vegyianyagokkal megrakott teherhajó, környezeti katasztrófától tartanak Srí Lankán

külföld
2021 június 02., 09:39

Vegyi anyagokkal megrakott teherhajó süllyed Srí Lanka partjainál, a környezetvédők jelentős környezeti katasztrófától tartanak. A szingapúri felségjelű X-Press Pearl két hete lángol a partok közelében, és feltételezések szerint több száz tonna olaj szivároghat a tengerbe, ha a hajó végleg elsüllyed.

photo_camera A lángoló hajó május 25-én Fotó: EyePress via AFP

A BBC cikke szerint a Srí Lanka-i és az indiai haditengerészet közös erővel próbálja napok óta eloltatni a lángokat, hogy megakadályozzák, hogy a hajó kettétörjön és elsüllyedjen, de az időjárási viszonyok, azaz a nagyon erős szél és a hatalmas hullámok megnehezítik a mentést.

A Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője, Indika Silva kapitány arról beszélt a BBC-nek, hogy a hajó egyértelműen süllyed, és ugyan mindent megpróbálnak megtenni, hogy minimalizálják a tengeri szennyeződés mértékét, de a hajó hátsó fele már víz alatt van.

A helyzet június 2-án
photo_camera A helyzet június 2-án Fotó: -/AFP

A part menti Negombo város körüli szakaszokon már napok óta észleltek olajszennyeződéseket. Az ország legszebb partszakaszait magában foglaló területen felfüggesztették már a halászatot is.

photo_camera Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Miután a hajón észlelték a szivárgást, előbb Indiába és Katarba próbáltak meg kikötni, de mindkét ország elutasította őket. Ezután tört ki a tűz, és végül Srí Lanka beengedte területére a hajót. Ez a döntés amúgy komoly felháborodást váltott ki az országban

A 186 méter hosszú teherhajón 1486 konténerben több mint 25 tonnányi salétromsavat, illetve számos egyéb vegyi anyagot szállítanak.