Zsarolóvírussal támadták meg a világ legnagyobb húsipari cégét

külföld
2021 június 02., 04:53

A világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalata egy kifinomult kibertámadás áldozata lett, írja a BBC. A lap információi szerint a JBH húsipari óriás informatikai rendszerét támadták meg hackerek, emiatt átmenetileg egyes ausztrál és amerikai üzemek tevékenységét is le kellett állítani.

A cikk szerint támadás következtében akár a húskészítmények átmeneti drágulása is bekövetkezhet. Az FBI nyomozást indított az ügyben.

photo_camera Fotó: PATRICK HAMILTON/AFP

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre kedden jelentette be, hogy a JBS azzal fordult a hatóságukhoz, hogy informatikai rendszerüket megtámadták, és csak váltságdíj megfizetése után férhetnek ismét hozzá. A Fehér Ház felvette a kapcsolatot az orosz kormánnyal, mivel úgy sejtik, hogy egy Oroszországban tevékenykedő csoport áll a támadás mögött.

Az 1953-ban Brazíliában alapított JBS-nek ma már 15 országban több mint 150 üzeme van, 150 ezer embert foglalkoztatnak, és szupermarketektől gyorséttermekig rengeteg mindenkit ők látnak el hússal. Csak az Egyesült Államokban a JBS dolgozza fel az ország marhafogyasztásának negyedét és sertéshús-igényének ötödét.

A JBS közleménye szerint jelentős előrelépést értek el a támadás visszaverésében, és abban bíznak, hogy szerdán az üzemeik többsége rendesen működhet majd. Elmondásuk szerint a támadók a tartalékszervereikhez nem fértek hozzá, és sikerült viszonylag hamar lekapcsolniuk a rendszert, amint észrevették a támadást.

A zsarolóvírusok évek óta súlyos károkat okoznak a gazdaságnak, de igazán idén váltak feltűnővé, miután több óriási léptékű támadás is zajlott: legutóbb az amerikai üzemanyag-ellátás akadozott az ország délkeleti részén, miután támadók betörtek a Colonial Pipeline rendszerébe. Akkor a Colonial kifizetett 4,4 millió dollárnyi váltságdíjat, csak hogy visszatérhessen a működéshez.