Dánia ezentúl Európán kívülre szállíthatja a menedékkérőket, amíg döntenek a sorsukról

külföld
2021 június 03., 12:54

A dán parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely alapján a jövőben a menedékkérőket az országon, illetve az Európai Unión kívüli helyekre szállíthatják mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják, írja a BBC.

A szociáldemokrata kormány által benyújtott javaslat értelmében Dánia megállapodik majd országokkal, ahol táborokat működtethetnek, illetve a dánok finanszírozzák majd ügynökségek működését a migrációs útvonalak mentén.

A törvénnyel szemben vannak fenntartásai az Európai Bizottságnak, míg vezető emberi jogi NGO-k szerint a jogszabály felelőtlen. Dániában 2015 óta több lépésben szigorították a bevándorlási törvényeket, mivel akkor 21 ezer menedékkérő érkezett az országba. A csütörtökön elfogadott törvényjavaslatot 70 képviselő támogatta, míg 24 ellenezte.

Rasmus Stoklund kormányszóvivő szerint ezentúl aki menedéket kér majd Dániában, az tudni fogja, hogy egy Európán kívüli országba fogják átszállítani, ezért a kormány abban bízik, hogy az emberek kevésbé fognak menedéket kérni náluk. A menedékkérelmet a harmadik országban fogják elbírálni.

Az EB részéről Adalbert Jahnz szóvivő beszélt arról, hogy a menekültügy kiszervezése alapvető fontosságú kérdéseket vet fel a menekültstátuszhoz való hozzáférhetőséggel, illetve az egész folyamat hatékonyságával kapcsolatban.

Tüntetés Koppenhágában a szíriai menekültek deportálása ellen, 2021 május 19-én
photo_camera Tüntetés Koppenhágában a szíriai menekültek deportálása ellen, 2021 május 19-én Fotó: DAVUT COLAK/Anadolu Agency via AFP

Az elhatározás bírálói szerint mindez alááshatja a menekültek biztonságát, jólétét és emberi jogait, miközben lehetőséget ad Dániának kibújni az uniós kötelezettségei alól. "Az az elképzelés, hogy a határon túlra helyezzék át a menedékkérelmek elbírálását, felelőtlen és ellentétes a szolidaritással" - hangoztatta Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács nevű civilszervezet főtitkára.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a múlt hónapban felszólította a koppenhágai vezetést, hogy akadályozza meg a törvény elfogadását, mert az versengést indíthat be a dán szabályozást követni igyekvő uniós tagállamok között.

Gillian Triggs, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának helyettese kijelentette, hogy az UNHCR határozottan ellenez minden olyan kezdeményezést, amely a külföldre hárítja a menekültügyi kérdés felelősségét, illetve a menedékkérők kényszerű átszállítását célozza más országokba.

Dánia nemrég írt alá egy migrációs megállapodást Ruandával, ezért vannak, akik arra gyanakodnak, hogy ott nyílhat majd meg egy dánok által finanszírozott tábor. Dánia volt az első európai ország, amely pár héttel ezelőtt több mint 200 szíriai menekült státuszát vonta meg. A dán hatóságok azzal érveltek, hogy Szíria egyes részei már vannak annyira biztonságosak, hogy vissza lehet oda térni. (BBC, MTI)