Egyetlen kaliforniai bozóttűzben elpusztult a világ óriás mamutfenyőinek 10 százaléka

természet
2021 június 03., 11:20

A világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét elpusztította tavaly egyetlen bozóttűz, amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt, derült ki a Nemzeti Parkszolgálat kutatóinak előzetes jelentéséből.

Az augusztus közepén kitört Castle bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot. A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén becsülték meg, hogy a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda, ami a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14 százalékát jelenti.

photo_camera Óriás mamutfenyők. Fotó: DAVID MCNEW/AFP

„Ezek a fák évezredek óta éltek itt. Már több tucatnyi bozóttüzet túléltek” - mondta Christy Brigham, a Sequoia és a vele egybefüggő Kings Canyon Nemzeti Park munkatársa, aki - az egyelőre szakértői lektorálás előtt álló - tanulmány vezetője volt.

Az erdészek szerint ilyen nagy számú óriás mamutfenyő elvesztésének a következményeit évtizedekig lehet érezni. A mamutfenyőformák alkotta erdők a leghatékonyabbak közt vannak a légköri szén-dioxid kivonásában és elraktározásában, emellett kulcsfontosságú természetes élőhelyet jelentenek a helyi vadvilág számára, és segítenek megóvni a vízgyűjtő területeket is.

Egyelőre csupán előzetes számadatokkal rendelkeznek, és jövő héttől több kutatócsoport is útnak indul a legnagyobb tűzkárokat szenvedett erdőterületekre. A pusztulás mértéke azért is figyelemreméltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához.

„Százévnyi tűzoltás az éghajlatváltozás okozta forróbb aszályokkal ötvözve megváltoztatta a tüzeket a Sierra déli részén, és ezt a változást nagyon megsínylik az óriás mamutfenyők”- jegyezte meg Brigham.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslései szerint ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen. (MTI)