A Fertő-projekt azonnali leállítását kéri az UNESCO a kormánytól

belföld
2021 június 04., 08:26

„Ha az ajánlásaink alapján nem hagynak fel azonnal a 'Fertő Part fejlesztése' nevű projekttel, az sértheti a világörökségi terület hitelességét és integritását, különös tekintettel befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását.”

Ez szerepel abban a 444-hez eljuttatott levélben, melyet az UNESCO világörökségi központjának igazgatója, Mechtild Rössler írt Turóczy Lászlónak, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének és rajta keresztül a magyar állam illetékes szerveinek.

A Fertő tó 2001 óta világörökségi helyszín. A terület természeti adottságai is különlegesek, ám a besorolásnál az itt megtalálható régészeti kincseket és az épített örökséget, az ember és a természet összefonódását is figyelembe vették, ezért kultúrtájként került fel a listára.

A Fertó Part beruházás területe áprilisban.
photo_camera A Fertő Part beruházás területe áprilisban. Fotó: Kaufmann Balázs - 444.hu

A június elsején kelt levél szokatlanul keményen fogalmaz. Általában állásfoglalásokat küldenek, és legfeljebb kérni szokták egy-egy világörökségi helyszínen történő átalakítás megváltoztatását, leállítását, mint ahogy az legutóbb például a Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületének lebontásakor is történt.

Hogy most az építkezés azonnali felfüggesztéséről és a különböző világörökségi besorolások veszélyeztetéséről írnak, az a projekt fontosságára utal. A magyar állam Fertőrákoson, a tó magyarországi szakaszának egyetlen olyan helyén, ahol strand kialakítása lehetséges, egy gigaberuházásba fogott.

link Forrás

Több, mint 30 milliárd forintból építenek a területre szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Ehhez nemcsak a lerobbant szabadstrandot építik át,

hanem mostanra elbontották az évtizedekig itt álló cölöpházakat is, méghozzá a tulajdonosaik saját költségére. A projektet a Miniszterelnökség alá tartozó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálja. A szálloda a tervek szerint állami tulajdonú lesz, annak üzemeltetését pedig bérbe adják majd, egyelőre nem tudni, kinek. Az építkezés már el is kezdődött az előkészítő munkákkal, a kivitelező Mészáros Lőrinc cége. Néhány cölöpház-tulajdonos a végsőkig harcolt a házáért, ennek történetét és az egész Fertő-beruházást ebben a videóban foglaltuk össze:

link Forrás

A beruházás ellen a Fertő tó barátai egyesület küzd több mint egy éve. Ők más állami és nemzetközi szervek mellett az ICOMOS-nak is írtak az ügyben még tavaly februárban. Ám a mostani felszólítás nem az ő panaszuk miatt érkezett, hanem - ahogy az az elnök, Mechtild Rössler levelében is szerepel - a magyar szervek jelentése alapján született, amelyet időről időre le kell adniuk az UNESCO-nak a világörökségi helyszínek állapotáról. Magyarul az állami szervek dokumentumaiból is feltűnt a nemzetközi szervezetnek, hogy a Fertő tó veszélyben van.

A Fertő tó barátai egyesület időközben belépett a Nagy Tavak Koalíció nevű ernyőszervezetbe, amely olyan balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak.

link Forrás

Az UNESCO világörökségi központjának igazgatójának leveléről megkérdeztük Turóczy László UNESCO nagykövet irodáját. Jelezzük, ha válaszolnak.

Ennek a cikknek a korábbi verziójában hibásan volt feltüntetve Mechtild Rössler, az UNESCO világörökségi központ igazgatójának a titulusa. A hibáért elnézést!