Csak nagyon kevesen oltatnák be magukat a Szputnyikkal Szlovákiában

járvány
2021 június 04., 13:25

Szlovákiában várhatóan június 7-én kezdenek oltani a Szutnyik V vakcinával, aminek a beszerzése március elején kormányválsághoz, majd kormányátalakításhoz vezetett. A Dennik N adatai szerint az 5,5 milliós országban kedd óta csak 5300-an regisztráltak erre az oltásra. A vakcina alkalmazását egyelőre még az Európai Gyógyszerügynökség sem hagyta jóvá.

A vakcinabeszerzésbe belebukott Igor Matovič jelenlegi pénzügyminiszter 200 ezer adag Szputnyikot rendelt Oroszországból. Ráadásul csak a 18 és 60 év közöttieket tudják oltani vele. Nemrég egyébként Matovič is azt mondta, hogy nem Szputnyikkal oltatná be magát, mivel miniszterként sokat kell utaznia.

Igor Matovic
photo_camera Igor Matovic Fotó: Sputnik via AFP

A szlovák egészségügyi minisztérium pénteken javította a nem regisztrált orosz vakcina gyógyászati felhasználására kiadott engedélyt, mivel az eredeti változat, amit az előző miniszter írt alá, pontatlan adatokat tartalmazott a gyógyszer csomagolásával kapcsolatban. Az engedély eredeti formájában azt mondta ki, hogy a nem regisztrált gyógyszer alkalmazása esetén a kezelőorvos vállal minden felelősséget. De azóta történt egy módosítás, ami szerint az állam vállalja magára az esetleges felelősséget. (Parameter/ORF)