Kikapcsolták a veterán mikrofonját, amikor a feketék szerepéről kezdett beszélni

külföld
2021 június 04., 08:14

Barnard Kemter, 77 éves nyugalmazott alezredes épp beszédet mondott az Ohio állambeli Hudsonban az emlékezet napján, amikor mikrofonja kikapcsolt, pont akkor, amikor a feketék szerepéről kezdett beszélni.

Kemter azt mondta, először azt hitte, valami technikai probléma lépett fel, csak később tudta meg, hogy mikrofonját az esemény szervezői szándékosan kapcsolták ki, miután nem értettek egyet a mondandójával. Az amerikai veteránszövetség az ügyben vizsgálatot indított és kérte az esemény szervezőinek lemondását.

Az egyik szervező, Cindy Suchan-Rothgery azt mondta, azért kapcsolták ki Kemter mikrofonját, mert amit mondott, az „nem volt releváns a napi programjuk szempontjából”.

James W. Oxford, az amerikai veteránszövetség országos parancsnoka csütörtöki közleményében köszönetet mondott Kemternek, amiért megpróbálta felhívni a figyelmet „a fekete amerikaiak fontos szerepére az elesett hősökre való emlékezésben”.

Kemter egy tizenegy perces beszéddel készült, aminek leiratát napokkal az esemény előtt elküldte a szervezőknek, akik „kértek pár változtatást”, de a veterán azt mondta, már nem volt ideje átírni a beszédet.

Kemter azt mondta, szerette volna, ha beszéde informatív és oktató jellegű lenne, amivel tiszteleghet azon fekete amerikaiak előtt, „akik hozzájárultak az emlékezet napjához köthető hagyományokhoz”. (New York Times)