Fészken horgászott, vízbe rántotta és büntetésből a felszerelését is elragadta egy óriási harcsa a magyar pecásnak

ÉLET
2021 június 05., 07:24

Még nemhorgászoknak is szórakoztató lehet az a videó, amit egy harcsaspecialista pecás forgatott saját magáról a Somogy megyei Hársasberki tavon. A szomszédos stégre helyezett kamerával azt rögzítette, amint a partszéli fák gyökerei között, közvetlenül a partszélben úszós felszereléssel, pióca csalival igyekszik harcsát fogni.

link Forrás

Nem sokkal a bedobás után máris kapása van, hogy a harcsa pár másodperces küzdelem után látványosan bebizonyítsa, tényleg akkora ereje van, mint egy jókora tengeri halnak.

A harcsák ilyen helyeken, az alámosott part alatt, füzek és más fák vízbe lógó, finom gyökérszálaira ikráznak. A fészeknek is nevezett helyszínt a hímek takarítják ki és készítik elő szex előtt, majd ívás után durván három hétig ők őrzik a fészket, míg ki nem kelnek az ivadékok. Ebben az időszakban nem mozdulnak onnan, és bár egyébként éjszakai ragadozók, fényes nappal is agresszívan odaharapnak a betolakodóknak, például a horogra tűzött piócáknak.

Bár a fészken való horgászat legális, sokan a fentiek miatt nem űzik és akad olyan, harcsafészkekben bővelkedő vízterület - például egyes, a Balaton déli partjánál beömlő csatornák - ahol a harcsaívás időszakában inkább teljes horgászati tilalmat rendelnek el.

A videón látható pecásnak a végén sikerült megúsznia a fürdéssel, a kezéből elragadott felszerelését ugyanis egy órával később megtalálta, mivel a hal akkora volt, hogy kihajlította a horgot és elszabadult. Hogy az élet tényleg olyan legyen, mint valami horgásznovella, a főhős két kisebb harcsa - mármint relatíve kisebb, 20-30 kilós - kifogása után, még aznap megakasztotta talán ugyanezt az óriást, ugyanott, de az ismét meg tudott lépni a horogról.

(via pecaverzum.hu és Index)