Újra ülésezhetnek az önkormányzatok június 15-től

POLITIKA
2021 június 05., 14:58

Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportjának döntését szombaton az MTI-vel.

Gulyás Gergely elmondta: a döntés értelmében június 15-ével megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma. Hozzátette, az ehhez szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor miniszterelnök, és az a hévégén megjelenik a Magyar Közlönyben.

„Fontosnak tartjuk, hogy amikor az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, akkor az önkormányzatok működése is visszatérhessen” - jegyezte meg.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án
photo_camera V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A demokrácia szempontjából fontos lépés lenne, ha az önkormányzatok végre visszakapnák minden jogkörüket – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, miután Orbán Viktor arról beszélt: a polgármesterek követelik, hogy állítsák vissza az önkormányzatok normális működését. A napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő épp azután jelentette be a működési rend helyreállítását, hogy a Fidesz kirohant Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester ellen, akik a veszélyhelyzet adta jogkörükkel elneveztek négy utcát a Fudan Egyetem tervezett helyén.