A klímaváltozás elleni harc is megbukhat, ha nem jut elég vakcina a fejlődő országoknak

járvány
2021 június 06., 06:23

Boris Johnson a G7 júniusi cornwalli csúcstalálkozója előtt felszólította a legfejlettebb ipari országok vezetőit, hogy 2022 végéig segítsenek az egész világ lakosságának beoltásában, mert „nem engedhetjük meg, hogy a koronavírus által okozott pusztítás megismétlődjön”.

Boris Johnson megkapja az AstraZeneca második dózisát 2021. június 3-án.
photo_camera Boris Johnson megkapta a második, koronavírus elleni oltását 2021. június 3-án Fotó: Matt Dunham/AFP

A leggazdagabb országok az Observer által megszerzett adatok szerint annyi koronavírus elleni vakcinát halmoztak fel, amennyivel saját országuk lakosságát több mint kétszer tudnák teljesen átoltani. A vakcinakészletek felhalmozásáról az Unilever korábbi vezérigazgatója és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara elnöke, Paul Polman azt mondta, egyre inkább összekapcsolódik a két legnagyobb globális kihívás, a klímaváltozás és a járvány. Úgy fogalmazott, ha a fejlett országok „nem mutatnak” szolidaritást az oltások körül, úgy nem várható el a fejlődő országoktól sem a klímaváltozás kezeléséhez szükséges szolidaritás.

Azzal, hogy a globális vakcináció és a klímaváltozás kezelése között van összefüggés, a Nemzetközösség főtitkára, Patricia Scotland is egyetért, ő úgy fogalmazott, „nyilvánvaló az összefüggés az oltásokhoz való méltányos hozzáférés és a klímaváltozás elleni fellépés között.” Szerinte csak akkor győzhetjük le a koronavírust, ha mindenki egyenlő módon fér hozzá az oltásokhoz, és „csak akkor tudunk érdemi megállapodásra jutni a jövővel kapcsolatban”, ha minden ország számára biztosítják, hogy „megengedhesse magának” a klímaváltozás kezelését.

Egy magas rangú brit kormányzati forrás a Guardiannak nyilatkozva úgy fogalmazott, az Egyesült Királyság miniszterei már rájöttek, ahhoz, hogy teljes legyen a siker, nemcsak a fejlődő országok adósságcsökkentésével, de vakcinaellátásának problémájával is foglalkozniuk kell.

A Guardian azt írja, Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az EU és Japán együttesen már 5,3 milliárd adag vakcinát szerzett be, annak ellenére, hogy együttes lakosságuk csak kevéssel haladja meg az egymilliárdot. Tekintve, hogy a vakcinák többségéből két adag szükséges a teljes beoltottsághoz, ez azt jelenti, hogy a világ leggazdagabb országai nemcsak kétszer tudnák teljesen beoltani a teljes lakosságukat, de utána még rengeteg vakcina is maradna.

A legtöbb vakcinát Kanada szerezte be: a 37 milliós lakosságra összesen 381 millió dózist, vagyis fejenként akár tíz oltást is kaphatna mindenki. A briteknél fejenként hét adagra elég vakcinadózis van, az Európai Unióban ugyanez a szám hat, Amerikában már csak három, Japánban pedig kettő.

Összehasonlításképpen: Kolumbiában és Indonéziában jelenleg átlagosan 0,9 adag vakcina jut egy főre, Dél-Afrikában 0,5 adag, Pakisztánban pedig mindössze 0,1. (Guardian)