Csúszhatnak a lazítások Nagy-Britanniában, mert a covid delta variánsa 40 százalékkal fertőzőbb az előzőeknél

járvány
2021 június 06., 13:01

A koronavírus delta variánsa (korábban indiai néven futott) 40 százalékkal fertőzőbb az előzőeknél, ez pedig megnehezíti a brit kormány helyzetét azt illetően, hogy lazítsanak-e vagy sem - jelentette be Matt Hancock, az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere. Az eredeti tervek szerint ugyanis június 21-én teljesen megszűntek volna a koronavírussal összefüggő korlátozások az országban. Az új fertőzések 75 százalékát ráadásul már a delta variáns okozza.

Matt Hancock egészségügyi miniszter
photo_camera Matt Hancock egészségügyi miniszter Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH/AFP

A miniszter szerint elképzelhető, hogy csúszni fog a nagy lazítás, és bizonyos szabályok egy ideig még érvényben maradnak, de minden lehetőséget megvizsgálnak. Figyelik a kórházba kerültek és a fertőzöttek számait, mert bár az előzőek száma stagnál, utóbbiaké emelkedik. Döntés a következő hét során várható.

Különböző számítások szerint a delta variáns 30-100 százalékkal fertőzőbb az első, alfa variánshoz képest. Hancock 40 százalékról beszélt, és arról, hogy emiatt nehezebb menedzselni a járványhelyzetet. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy az oltás két dózisa a delta variáns ellen is ugyanolyan jól véd, mint a korábbiak ellen. Az Egyesült Királyságban most kezdik oltani a 30 év alattiakat, és arról is egyeztetnek, engedélyezzék-e a 12-15 év közti korosztály számára a vakcina beadását.