Koronavírus-számok Magyarországon 9/16/2021
Elhunytak + 4 Σ 30 118
Kórházban + 36 Σ 343
Fertőzöttek + 458 Σ 816 680
Tesztek + 15 682 Σ 6 753 395
Oltottak + 3 885 Σ 5 850 887
A legújabb trendek

Merkely Béla szerint a járvány a nyár folyamán „teljes mértékben eltűnik”

június 6., vasárnap 6:48

Merkely Béla szerint Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez, vagy már el is értük, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes emberek, családok, akik nem oltatták be magukat, nem fertőződhetnek meg. A Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, „ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám”. Arra számít, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egy számjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán „teljes mértékben eltűnik”.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Beszélt arról is, hogy aki már átesett a koronavíruson, annak – nemzetközi adatok szerint – elég egy védőoltás beadása is, aki viszont nem esett át a betegségen, annak nagy szüksége van a második oltásra is, mert az fogja jelentős mértékben emelni a szervezetben az ellenanyagszintjét és növelni a sejtes immunitás aktivitását.

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik szerint – mivel a második oltás után nincs a szervezetükben elég antitest – szükséges lenne egy harmadik oltás is, Merkely Béla azt mondta, az ellenanyagszint pontosan nem mérhető. Szerinte sokféle ellenanyag keletkezik, a fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól függően „más és más típusú védettség alakul ki”, ezeket pedig nem lehet „egy az egyben összehasonlítani”, és nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás keretében méretni, mert az „nem is alkalmas semmire”.

„Én most biztos vagyok benne, jelenleg a világban nincsen olyan mutáns, amely bármilyen módon veszélyeztetné az emberiséget azzal, hogy ki tudná kerülni a környezetünkben nagy mennyiségben használt oltóanyagokkal elért védettséget” – mondta Merkely, hozzátéve, a nagyszámú fertőződésnek az lehet a következménye, hogy vírusmutációk jönnek létre, és hogy létrejöhet olyan mutáns, amely nagyon távol van Magyarországtól, és akkor a visszafertőződés lehetősége elméletileg fennáll. (MTI)