A maximum kiszabható börtönbüntetést kapta a 17 éves fiú, aki bedrogozva lopott el egy autót és okozott balesetet

bűnügy
2021 június 07., 09:17

Hét év hat hónap szabadságvesztésre ítéltek egy fiút, aki kábítószer hatása alatt vezetett egy lopott autót, és halálos balesetet okozott, tájékoztatta Nógrád megye főügyésze hétfőn az MTI-t.

A jogosítvánnyal nem rendelkező tizenhét éves fiú tavaly novemberben Karancslapujtőn ellopott egy autót. A pszichoaktív anyagoktól és nyugtatótól bódult fiú a 21-es úton túl gyorsan hajtott, a kocsival egy kanyart nem tudott bevenni, és frontálisan összeütközött egy szembejövő autóval. A balesetben a másik gépkocsiban utazó idős házaspár meghalt.

A Nógrád Megyei Főügyészség februárban emelt vádat a többszörösen büntetett előéletű, javítóintézeti nevelésből szökött, letartóztatásban lévő fiú ellen. A Salgótarjáni Járásbíróság az előkészítő ülésen - mivel a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett - döntést is hozott.

Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek a fiút, és ezért hét év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte a több mint kilencszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A fiatalkorúakra vonatkozó büntetéskiszabási szabályok szerint a hét és fél év szabadságvesztés volt az ügyben kiszabható maximum, és az ügyészség ezt is indítványozta. Az ítélet jogerős.