Lengyel lapok szerint Ferenc pápa Orbán menekültpolitikája miatt nem akar vele találkozni

POLITIKA
2021 június 07., 04:49

A lengyel újságok arról cikkeznek, hogy azért nem akar találkozni Ferenc pápa Orbán Viktorral a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, mert a pápa nem elégedett azzal, ahogy Orbán és a katolikus püspök a menekültekkel bánik.

Az eddigi feltételezés az volt, hogy a pápa azért nem óhajt találkozni sem a miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel, mert nincs ideje, a wPolityce Vatikán-szakértője szerint azonban

„Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.”

A lap arról is ír, hogy Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Egyház feje elutazott a Vatikánba, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon tovább Magyarországon, és legalább egy kormánytaggal találkozzon. A lap szerint Ferenc pápa még nem hozott végleges döntést.

Egy másik lengyel lap, a Gazeta pedig arról ír, hogy a választások előtt óriási pofon lenne Orbánnak, hogy nem akar vele találkozni vele a pápa, aki a lap értesülései szerint pont a választások miatt sem preferálja a találkozót, mondván, hogy nem akarja befolyásolni a politikai erőviszonyokat.

Abban pedig teljesen egyetértettek a lapok, hogy a magyar kormánynak különösen kínos, hogy míg Magyarországon mindössze 3 órát tölt majd a pápa, addig a szomszédos Szlovákiában 3 napot. (via Telex)