A járvány alatt milliárdos üzletet kötött a ferencvárosi parkolási botrány főszereplője

gazdaság
2021 június 08., 15:03

A hvg nyomozta ki, hogy Martos Dániel a járvány alatt hatalmas üzletet kötött gyorstesztek beszerzésére az Országos Kórházi Főigazgatósággal. Az általa alapított cég, a Minerva Tanácsadó Kft. kapta az egyik legnagyobb, több mint hárommilliárdos megbízást.

Az antigén gyorstesztek beszerzéséről szóló szerződés pontosan

3 150 000 000 forintról szól.

Martos Dániel a ferencvárosi Fidesz emblematikus figurája volt. Varga József egykori képviselő mellett ő volt a kerületi Fidesz legbefolyásosabb embere. A fiatal pártkatona kampányokat vezényelt le, irányította a helyi Fidelitast, majd a frakciót, végül a kerületi vagyont bízták rá. Eközben viszont botrányt botrányra halmozott. Ő volt a kulcsszereplője a kerületi lakás- és parkolási botránynak.

link Forrás

Martos Dániel a Sötét parkolási ügyek Budapesten című filmünkben is fontos szerepet kapott. A FEV IX. vezérigazgató-helyetteseként ő felelt a parkolási rendszerért, amiről kiderült, hogy ezer sebből vérzik. Kamu parkolójegyeket adtak ki az automaták, a bevételek nevetséges töredéke landolt a kerület kasszájában, különös körülmények között kiiktatták a távfelügyeletet, és feketén dolgoztatták a parkolóőröket, akik közül egyesek munka közben az utcán drogot árultak. VIP parkolási listát is vezettek haveroknak. A parkolást a kerületben olyan emberekre bízták, akiket korábban elítéltek parkolási csalásért, vagy éppen most ülnek a vádlottak padján milliárdos parkolási visszaélés gyanújával.

photo_camera Fotó: {your name}/(C)2012 {your name}, all rights reserved

Martos volt a gazdasági bizottság vezetője, amikor a helyi fideszesek a közpénzből felújított lakásokat kiosztották egymásnak és rokonaiknak, barátaiknak.

Martos Dániel ferencvárosi karrierje a parkolásról szóló dokumentumfilmünket követően ért véget. Ekkor Kocsis Máté személyesen járt közben, hogy a kincstárnok távozzon a pozíciójából. A Fidesz frakcióvezetője akkor lapunknak üzente, hogy Martost nem tartja tisztességesnek.

Ettől függetlenül a járványnak köszönhetően megcsinálhatta az állammal élete nagy üzletét.

Martos Dániel hárommilliárdos gyorsteszt-biznisze körül is vannak furcsaságok. A Minerva Kft.-t 2020 augusztusában alapította. Novemberben már milliárdos megbízást kapott az Országos Kórházi Főigazgatóságtól.

A második furcsaság, hogy nem sokkal azt követően, hogy december 31-én lejárt a hárommilliárdos szerződés, Martos kiugrott a cégből. A Minervát 2021. február 23-án átadta egy kis, mindössze 800 lelkes borsodi községben, Rakacán élő alig húszéves férfinak, Kiss Martinnak.

Megpróbáltuk megnézni, hogy mennyi bevételt termelt ilyen rövid idő alatt a cég. Az Igazságügyi Minisztérium e-beszámolói között nem található meg a cég (csak egy korábbi, már megszüntetett Minerva Tanácsadó Kft.). Az Opten adatbázisában benne van az egykori Martos-cég, de nincsenek mérlegadatok. Így nem tudni, hogy a milliárdos szerződés mennyi hasznot hozott, és mennyit vettek ki osztalékként a cégből.

Martos Dánielt felhívtuk telefonon. Miután bemutatkoztam, jelezte, hogy nem hall jól, majd megszakadt a vonal, a későbbiekben már nem sikerült őt elérnünk.