A norvég rendőrség azonosította a januárban partra sodort ismeretlen kisfiút

tragédia
2021 június 08., 06:33

Norvégia délnyugati részén, Karmøy közelében találták meg a tengerparton egy másfél év körüli kisfiú holttestét. A rendőrségnek mostanra sikerült azonosítania a gyermeket: kiderült, hogy a 15 hónapos kisfiút Artinnak hívták, és egy Iránból menekülő kurd családhoz tartozott.

A kurd kisfiú családjával az Egyesült Királyságba tartott Franciaországból, amikor a hajójuk elsüllyedt.
photo_camera A kurd kisfiú családjával az Egyesült Királyságba tartott Franciaországból, amikor a hajójuk elsüllyedt. Fotó: Családi fotó / BBC

Az öttagú család 2020 októberében Franciaországból tartott az Egyesült Királyságba, amikor a kis halászhajó, amin 23 másik emberrel utaztak, zátonyra futott és elsüllyedt. Az apa megfulladt, az anya és két gyerek pedig nem sokkal azután haltak meg, hogy kimentették őket a vízből. A harmadik gyereket, a szóban forgó kisfiút eltűntnek nyilvánították.

Amikor a norvég rendőrség megtalálta a holttestet, egy ideig csak azt tudták megállapítani, hogy más nemzetiségű lehet, mivel a helyi nyilvántartásban nem volt ilyen korú eltűnt gyerek, és az általa viselt kezeslábas sem norvég márka volt. Végül az oslói egyetemi kórház kriminalisztikai szakértői DNS-minták alapján azonosították be a kisfiút.

Az overall, amiben megtalálták a gyereket.
photo_camera Az overall, amiben megtalálták a gyereket. Fotó: Norvég rendőrség

A család 2020 augusztusában indult el egy jobb élet reményében Nyugat-Iránból, Törökországon keresztül, ahonnan embercsempészek vitték őket Olaszországba, majd Franciaországba. Korábban kétszer próbáltak vonattal bejutni Franciaországból az Egyesült Királyságba, de visszaküldték őket. (Guardian)