Ebédelni ment az izlandi gazda, mire visszatért, 30 méteres gejzírt talált a kertjében

külföld
2021 június 08., 09:42

Múlt héten váratlan és nem feltétlen örömteli meglepetés fogadott egy izlandi gazdát: egy gejzír tört elő a felszín alól. A gejzír egy egykor meleg vizet biztosító fúrólyukból tört elő, ami több mint 30 éve használaton kívül volt. Az óránként többször kitörő forrás 30 méteres magasságig is felmegy.

Az eset az ország nyugati részén fekvő Bláskógabyggð közelében történt. A gazda, Hannes Sigurður Sigurðarson elmondása szerint múlt kedden az egykori fúrólyuk helyén vett észre egy kis vizet. A lyukat még 1947-ben fúrták, a forró vízzel fűtötték az üvegházakat, ugyanakkor a kilencvenes évek elején lezárták a lyukat, és azóta nem is használták. A kis víz észlelése után a gazda úgy döntött, hogy elmegy inkább ebédelni, de nem sokkal később a felesége mondta, hogy kitört a víz.

A helyi lapok beszámolója szerint a férfi eleinte azt hitte, hogy normális, ami történik, de azóta kiderült, hogy szokatlan jelenségről van szó. Geológusok szerint ugyanis a kút annyira sekély, hogy nincs rá magyarázat, miért tört fel a víz ilyen erővel. És ahhoz, hogy 30 méter magasba tudjon felmenni a víz a kitöréskor, elméletileg melegebb hőmérsékletűnek kéne lennie.

A gejzír egyelőre még nem kapott nevet, de két ismertebb, turistalátványosságként is szolgáló izlandi gejzír, a Strokkur és a Nagy Gejzír közelében fekszik.