Püspöki Konferencia: Mégis találkozik Ferenc és Viktor

belföld
2021 június 09., 09:00

Szerdán délelőtt közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Ezt írják:

Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra.

A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és más magas rangú állami vezetőkkel.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.

Ezek, a püspöki kar szerint hamis és téves értelmezések azután jelentek meg, hogy Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatásáról írt a National Catholic Register egyházi újság. Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

Bayer Zsolt ebből már levezette, hogy ha a pápa sem a Vatikán államfőjeként, sem a katolikus egyház fejeként nem akar találkozni a magyar vezérkarral, akkor tulajdonképpen nem teljesíti a munkaköri kötelességét, „ugyanis neki mint a katolikus egyház fejének első számú munkaköri kötelessége, hogy a vélt vagy valós bűnösökkel azonnal találkozzon, és minél nagyobb bűnös valaki, a pápának annál inkább befogadóan kell viszonyulni hozzá, me' ez a melója. Na, most akár ebben a minőségében, akár abban a minőségében tagadja ezt meg, nem olyan bonyolult:

Meg kell kérni, hogy ne jöjjön ide.”


Később lengyel lapok szerint az is kiderült, hogy nem az időhiány miatt hagyná ki a találkozót a magyar közjogi méltóságokkal, hanem azért, mert

„Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.”A wPolityce nevű lap arról is írt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Egyház feje elutazott a Vatikánba, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon tovább Magyarországon, és legalább egy kormánytaggal találkozzon. Az MKPK közleménye szerint úgy tűnik, sikeres volt a lobbi.