Tizennyolc év után véget ért a magyar misszió Afganisztánban

háború
2021 június 09., 04:23

Az afganisztáni volt a Magyar Honvédség legtöbb halálos áldozatot követelő missziója. Hét katona vesztette életét a közép-ázsiai országban, négyen valamilyen ellenséges harci cselekmény miatt, ketten autóbalesetben, az egyik század-orvos pedig szívinfarktusban.

Ábrahám Judit törzsőrmester koporsóját hozták haza 2010 augusztus 29-én. A 31 éves katona egy rajtaütés során halt meg Afganisztánban.
photo_camera Ábrahám Judit törzsőrmester koporsóját hozzák haza 2010 augusztus 29-én. A 31 éves katona egy rajtaütés során halt meg Afganisztánban. Fotó: FERENC ISZA/AFP

A most hazaérkező utolsó kontingensnek tartott fogadó ünnepségen megemlékeztek az áldozatokról is. A katonákat Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka fogadta. Az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót átvéve azt mondta, a lobogó jelképe annak az óriási erőfeszítésnek, amelyet a magyar katonák a NATO-szövetségesekkel vállvetve a közös biztonság érdekében 18 éven keresztül végrehajtottak.

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a könnyűlövészszázadtól és a helikopterkiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták - sorolta a pár napja kinevezett parancsnok.

link Forrás

Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta, az afganisztáni küldetésben részt vevő több ezer magyar katona óriási tapasztalatot szerzett, hiszen szinte minden szakterületen kipróbálhatta magát éles körülmények között, amit beépítenek a mindennapi képzésbe, és még inkább hozzájárul a magyar emberek védelméhez, biztonságuk szavatolásához - írja az MTI.

A NATO 20 éve van jelen Afganisztánban, ahol április végén 36 tagország 9600 katonája állomásozott. A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről. Joe Biden amerikai elnök úgy értékelte, hogy a misszió célkitűzése teljesült, és jelezte: szeptember 11-ig az utolsó amerikai katona is hazatér Afganisztánból.