Hajdú-Bihar megyében tesztelnék az új orvosi ügyeleti rendszert

Egészségügy
2021 június 10., 06:21

Átalakítanák a háziorvosi ügyelet rendszerét, az Országos Mentőszolgálat irányítása alá rendelnék azt - írja a Népszava. A lap értesülései szerint az átalakított rendszert először Hajdú-Bihar megyében tesztelnék.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy egy új, országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak.

A Népszava egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozik, azt írják, eszerint 2022 januárjától működne az új orvosi, alapellátási ügyelet az OMSZ felügyelete alatt. A rendszert Hajdú-Bihar megyében tesztelnék július elsejétől. A 30 napos tesztüzem után döntik el, hogy sikeres volt-e, ha igen, akkor az új feladatra orvosokat és mentőtiszteket toboroznak majd.

A terv az, hogy a segélyhívások ezentúl az ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálathoz futnak be, és a diszpécser döntene arról, mentőautót küld a betegért vagy egy ügyeleti pontra ad neki időpontot. Az új rendszerben kevesebb orvosi ügyelet működne, ahol pedig megmarad, kisebb létszámmal dolgoznak majd.

Járásonként egy orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból. Ezekben a központokban hat órán keresztül lehetne megfigyelni, vizsgálni a betegeket, mielőtt eldöntik, továbbküldik egy másik intézménybe vagy hazaengedik őket. Ahol városi kórház van, az ügyeleti ellátást a sürgősségi osztályhoz rendelnék. A mentőautók is a járási központokból indulnának orvosok nélkül, de a telemedicinához szükséges eszközökkel.

Az ellátásba bevonnák a háziorvosokat is, akik este tízig látnának el sürgősségi feladatokat.