A népszavazási ígéret ellenére tovább tervezik a Fudan Egyetem építését

gazdaság
2021 június 11., 08:23

A Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatot is támogatott a törvényalkotási bizottság a csütörtöki ülésén, tudta meg a Népszava.

Az előterjesztés szerint a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. A Népszava úgy értesült, hogy a két törvényjavaslat szerint ingyen átadják a Duna-part telkeit, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemlék épületeit. Eközben a Diákvárost áttolják a korábbi tartalékterületekre.

„A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt, már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele” - írja a Népszava.

A bizottság ülésén ellenzéki képviselők hiába kérték a két előterjesztés levételét a napirendről, Schanda Tamás, az ITM államtitkára azt válaszolta, hogy erre a két jogszabályra azért van szükség, hogy előrehaladhassanak.

Orbán Viktor és Gulyás Gergely is ígéretet tett arra, hogy népszavazás lesz a Fudan Egyetemről. Schanda Tamás a bizottsági ülésen azt mondta, hogy szerinte politikai hisztériakeltés, hogy az ellenzék szerint még a tervek elkészülte előtt meg kell tartani a népszavazást.