A G7 országok vezetői azt szeretnék, ha egy következő járvány ellen már 100 nap alatt lenne majd vakcina

járvány
2021 június 12., 05:57

Jelenleg is zajlik a világ vezetői hatalmainak csúcstalálkozója a brit Cornwallban, ahol a második napon a koronavírust követően kialakult válság volt a téma. A BBC beszámolója szerint a G7-es országok vezetői elköteleződtek, hogy minden erőforrásukat megmozgatják a mostani válsághoz hasonló helyzet elkerüléséért.

Emiatt például fel fogják pörgetni a vakcinagyártást, és a jövőben az a terv, hogy egy felmerülő új vírus esetén 100 nap alatt legyenek képesek kifejleszteni és jóváhagyni oltóanyagokat. Emellett meg akarják erősíteni a globális egészségügyi megfigyelő- és ellenőrző rendszert, hogy hamarabb észre lehessen venni, ha egy új, veszélyes vírus tűnne fel.

A G7-ek találkozója Cornwallban
photo_camera A G7-ek találkozója Cornwallban Fotó: JACK HILL/AFP

Emellett a G7-ek (azaz Kanada, Franciaország, Németország, Japán, Olaszország, Nagy-Britannia és az USA) amellett is elköteleződtek, hogy megerősítsék és megreformálják az Egészségügyi Világszervezetet (WHO).

A háromnaposra tervezett csúcstalálkozó utolsó napján, szombaton majd egy közös közleményt is ki fognak adni a részletekről, melynek fő tárgya az lesz, hogy a jövőben hogyan lehet elkerülni, hogy megismétlődjön az az egészségügyi és gazdasági katasztrófa, amit a koronavírus okozott.

A szombati találkozón a ENSZ főtitkára, António Guterres és a WHO igazgatója, Tedros Ghebreyesus is részt vesz majd.

A G7 országok vezetői emellett fogadkoztak azért is, hogy már a koronavírus elleni védőoltások terén is többet tesznek majd a világ szegényebb országaiért. Boris Johnson a britek részéről 100 millió vakcinát ígért jövő év végéig a szegényebb országoknak, míg a Joe Biden vezette Egyesült Államok 500 millió Pfizer-vakcinát a 92 alacsony- vagy közepes jövedelmű országnak.