Különdíjat kapott a Pulitzer-bizottságtól a George Floyd meggyilkolását telefonjával rögzítő 18 éves Darnella Frazier

külföld
2021 június 12., 09:30

A legrangosabb amerikai újságíródíjakat kiosztó Pulitzer-díj bizottsága úgy döntött, hogy különdíjat ad az idén 18 éves Darnella Fraziernek, aki tavaly telefonjával rögzítette, ahogy a rendőrök meggyilkolják George Floydot, írja a BBC.

A díjjal Frazier bátorságát ismerték el, derült ki a pénteki bejelentéskor. A fiatal nő felvétele is hozzájárult ahhoz, hogy Floyd ügyéből országos, majd globális tiltakozási hullám nőtt ki és hogy a fekete férfi nyakán hosszú percekig térdelő fehér rendőrt, Derek Chauvint elítélte a bíróság. Frazier videóját a bíróság is bizonyítékként használta fel.

Frazier tavaly május 25-én éppen nagybátyjához sétált Minneapolisban, amikor meglátta, hogy Floyd az életéért könyörög a rendőröknek. Hallotta, ahogy a férfi mondja, hogy nem kap levegőt. Ekkor döntött úgy, hogy rögzíti a történteket.

Fraziert tanúként is meghallgatták a tárgyaláson, itt arról beszélt, hogy Floyd meggyilkolását látva megváltozott az élete: amikor a férfira nézett, saját apját, testvérét, unokatestvéreit látta, mivel ők mindannyian feketék. És arra gondolt, hogy hogyan kerülhetnének akár ők is hasonló helyzetbe.