A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze teljes vizsgálatot kér Duterte drogháborúja miatt

háború
2021 június 14., 17:18

Teljes vizsgálatot kért a Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, több ezer halálos áldozatot követelő „drogháború” ügyében Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Bensouda elmondta, hogy a hivatala előzetes vizsgálatot végez a Fülöp-szigeteki kormány által 2018 februárja óta folytatott kábítószer-ellenes razziák ügyében. Az ICC főügyésze szerint a vizsgálat után joggal feltételezhető, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteken 2016 júliusa és 2019 márciusa között a kormány „drogellenes kampánya” közben. A beszámoló szerint az említett időszakban becslések szerint 12-30 ezer embert öltek meg a „drogháborúban”.

Az ICC főügyésze kérvényében azt állította: a gyilkosságokat a biztonsági erők és olyan önbíráskodó személyek követték el, akik valójában rendőrök vagy a rendőrség által felbérelt és fizetett magánszemélyek voltak. A gyilkosságokat látszólag a „Fülöp-szigeteki kormány hivatalos állami politikájának szellemében” követték el – mondta. A jelentésben az áll:

„A kormány legmagasabb köreiben mozgó állami tisztségviselők nyíltan és többször is állást foglaltak a bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzések mellett, és létrehozták a büntetlenség kultúráját az elkövetők számára.”

photo_camera Fotó: Ted Aljibe/AFP

Bensouda szerint az ICC rendelkezik joghatósággal az említett bűncselekmények esetében, mert azokat még azelőtt követték el, hogy a Fülöp-szigetek 2019 márciusában kilépett az ICC-ből. (MTI)