Elkezdődött Mianmarban a puccsal megbuktatott Aung Szan Szú Kjí pere

külföld
2021 június 14., 14:56

Elkezdődött Mianmarban a junta által posztjáról elmozdított Aung Szan Szú Kjí pere: a 75 éves Nobel-békedíjas politikust tucatnyi bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Aung Szan Szú Kjí volt államtanácsos, az ország de facto vezetője a katonai hatalomátvétel napja, február 1. óta házi őrizetben van. Megfigyelők szerint a hadsereg hosszú időre akarja elhallgattatni, mert ha elítélik, súlyos börtönbüntetés vár rá.

A najpjidói bíróságon többek között ezzel vádolják:

  • megsértette a járványügyi és külkereskedelmi szabályokat,
  • illegálisan szerzett be adó-vevő készülékeket a testőreinek,
  • megsértette a titoktartási törvényt,
  • békétlenséget szított,
  • nem rendeltetésszerűen használt földeket,
  • korrupt.

A pártot akarják megsemmisíteni

Aung Szan Szú Kjí ügyvédei tagadják, hogy elkövette volna a bűncselekményeket, és azt ígérték, tájékoztatják a nyilvánosságot a részletekről.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostorban 2019. június 5-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsost a Karmelita kolostorban 2019. június 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet ázsiai irodájának helyettes vezetője azt mondta, a politikus elleni vádak hamisak és politikai indíttatásúak, velük akarják semmissé tenni a pártja tavalyi novemberi földcsuszamlásszerű választási győzelmét, és megakadályozni, hogy újra induljon a választáson. Robertson szerint ejteni kell minden vádat, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani őt.

Robertson úgy vélte, hogy kevés az esély a tisztességes bírósági eljárásra, tekintettel arra, hogy korlátozták a kapcsolattartást az ügyvédekkel, ráadásul a bíróság szerinte teljesen a juntától függ.

Elengedtek egy amerikai újságírót

A mianmari hatóságok szabadon engedték Nathan Maung amerikai újságírót, a Kamayut Media nevű hírszolgáltató főszerkesztőjét, akit még márciusban vettek őrizetbe Hanthar Nyeinnel, a Kamayut Media társalapítójával együtt. Azzal vádolták meg őket, hogy félelmet keltő vagy bűncselekmények elkövetésére buzdító, hamis információkat osztottak meg. Tin Zar O, Maung ügyvédje a Myanmar Now című helyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség visszavonta a védence elleni vádakat, és Maungot várhatóan kedden hazaküldik. Nyein továbbra is börtönben van.

Választási csalásra hivatkozva jött a puccs

Mianmarban a hadsereg február 1-én, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) sok politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A hadsereget több évtizedre hatalomra juttató 1962-es puccs után elkövetett újabb katonai államcsíny óta rendszeresek a tömegtüntetések, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 863 embert öltek meg, és több mint 6000-et vettek önkényesen őrizetbe. Az AAPP szerint a puccs óta a hatóságok több mint 80 újságírót vettek őrizetbe, közülük több mint 40-en továbbra is börtönben vannak. (MTI)

Kiemelt videóink