Netanjahu megszokásból visszaült a miniszterelnöki székbe

külföld
2021 június 14., 13:39

Ha az ember 12 évig van ugyanabban a pozícióban, ül ugyanabban a székben, akkor nehéz a kialakult rutinon változtatni. Ezt bizonyítja Benjámin Netanjahu példája is, aki nem tudott a Knesszetben elszakadni a miniszterelnöki széktől. Szó szerint.

Mint írtuk, vasárnap este megszerezte a megválasztásához szükséges többséget az izraeli parlamentben a jobboldali Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, így 12 év után távozik a kormányfői posztról Benjámin Netanjahu. Az izraeli parlamentnek, a Knesszetnek a hivatalos kormányváltáshoz viszont hétfőn még meg kellett szavaznia az új kormányt. Így az ülés elején Netanjahu még miniszterelnökként érkezett és a miniszterelnöki székbe ült.

Benjámin Netanjahu volt-, és Naftali Knesset jelenlegi izraeli miniszterelnök a kormányváltás pillanatában.
photo_camera Benjámin Netanjahu volt-, és Naftali Knesset jelenlegi izraeli miniszterelnök a kormányváltásról szóló szavazás előtt. Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Aztán, ahogy ez a BBC videóján látszik,

a szavazás után gratulált a mögötte ülő új kormányfőnek, Naftali Bennettnek, majd visszaült a miniszterelnöki székbe. Egészen addig, amíg valaki szólt neki, hogy az már nem az ő helye.

A Netanjahu jobbközép Likud-pártját leváltó koalíció az izraeli nacionalista pártoktól a baloldaliakon át a muszlim kisebbséget képviselő pártokig nagyon széles összefogással tudott egy fős többségbe kerülni és kormányt alakítani. A koalíciós megállapodás szerint a most beiktatott kormányt ketten is vezetik majd, félidei váltással: Bennettet két év múlva a Jes Atíd pártelnöke, Jair Lapid váltja majd.