A szakdolgozók több mint fele távozna az egészségügyből

Egészségügy
2021 június 15., 06:19

1200 egészségügyi dolgozó válaszolt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felmérésére, közülük nyolc százaléknyian a nyugdíjazásukat, 48 százaléknyian pedig a felmondásukat tervezik, amint megszűnik a felmondási tilalom - írja a Népszava.

Június 15-től szűnik meg az a korlátozás, amely november óta tiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak. A Népszava emlékeztet, hogy azóta egyszer, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük az egészségügyben dolgozóknak elhagyni a pályájukat. Akkor mintegy 5000 egészségügyi dolgozó élt is a lehetőséggel.

A FESZ felmérése szerint a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát. A többiek a pályát is elhagynák.

Ápoló segít védőfelszerelésbe beöltözni egy orvosnak a Szent János Kórházban 2020. májusában.
photo_camera Ápoló segít védőfelszerelésbe beöltözni egy orvosnak a Szent János Kórházban 2020 májusában. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

"Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot" – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a FESZ elnöke. Szerinte az alacsony bér, a szolgálati jogviszony hátrányai és az alacsony fizetés a leggyakoribb okai a tervezett távozásnak. Sokakat zavar az is az elnök szerint, hogy a másodállások munkáltatói engedélyezésekor túl sok részletes, olykor a magánéletüket is firtató adatot kérnek.

Kiemelt videóink