A szlovák legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a döntést, amely felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozót

bűnügy
2021 június 15., 17:08

Érvénytelenítette kedden a szlovák legfelsőbb bíróság a bazini székhelyű különleges bíróságnak azt a tavaly szeptemberi döntését, amellyel elégséges bizonyíték hiányában felmentette a 2018-as újságírógyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát.

A szeptemberi ítélet kimondta: az eljárás során a megrendeléssel gyanúsított személyek esetében nem lehetett "megbízható módon és kétségek nélkül" bizonyítani a vádiratban foglalt cselekmények elkövetését. A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Tomás Szabót, aki a vádirat szerint egy másik gyilkosságot követett el, illetve segédkezett az újságírógyilkosság elkövetésében már tavaly áprilisban jogerősen 23 évre ítélt Miroslav Marceknak.

Az ügyben ezt a tavaly szeptemberben hozott ítéletet a különleges ügyész, illetve az egyik elítélt, Tomás Szabó ügyvédje is megfellebbezte. A legfelsőbb bíróság mostani döntésével újratárgyalásra és új ítélet meghozatala céljából visszautalta az ügyet a bazini különleges bíróságnak. Marián Kocnert közben idén januárban egy váltóhamisítási ügyben már 19 év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

Marián Kočner 2018-ban
photo_camera Marián Kocner. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A legfelsőbb bíróság szenátusának elnöke, Peter Paluda a TASR szlovák hírügynökségnek azzal indokolta mostani döntésüket, hogy véleményük szerint a bazini különleges bíróság "idő előtt" hozta meg ítéletét, nem indokolta meg azt kellő módon, illetve a bizonyítékokat részben nem, részben pedig elszigetelten alkalmazta.Ez utóbbi indoklással a legfelsőbb bíróság vélhetően arra utalt, hogy az elsőfokú ítélet kimondta: a vádlottaknak az ügyben bizonyítékként használt - a Threema üzenetküldő applikációból külföldről beszerzett - üzenetváltását nem lehet célirányosan a bűncselekmény bizonyítására használni, mert abban az érintettek csak emotikonokat használtak.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. (MTI)