Az Észak-Macedóniai Futballszövetség azt kéri az UEFA-tól, hogy büntessék meg Arnautovićot nacionalista kirohanása miatt

foci-eb
2021 június 15., 08:38

Az Észak-Macedóniai Futballszövetség bejelentette, hogy hivatalos kérelmet adtak be az UEFA-nak. Azt kérik, hogy a szervezet rójon ki büntetést Marko Arnautović osztrák csatárra nacionalista kirohanása miatt, amit azután láthattunk tőle, hogy gólt lőtt a macedónok ellen az EB-n.

A félig szerb származású Arnautović állítólag azt ordította, hogy „Basszátok meg az albán anyátokat!”, ezután az osztrák csapatkapitány, David Alaba befogta Arnautović száját. A macedón szövetség szerint a kirohanás Ezgjan Alioskira irányult, aki albán származású.

„Mindig ellenezzük a nacionalizmust, a diszkriminációt és a sértések, kirohanások minden más formáját, amelyek nem a futball szelleméhez valók” - írták.

Arnautović az incidens után Instagramon azt írta, hogy sajnálja a történteket, és elismerte, hogy a nagy érzelmi felfűtöttségben mondott „néhány heves szót”, amikért elnézést kért észak-macedón és albán barátaitól. Majd nagybetűkkel írta: „NEM vagyok rasszista!”

Arnautovic (balra) és Alioski a macedón-osztrák meccs végén.
photo_camera Arnautovic (balra) és Alioski a macedón-osztrák meccs végén. Fotó: JUSTIN SETTERFIELD/AFP

Az albán kisebbség Észak-Macedónia 2,1 millió lakosának mintegy negyedét alkotja. (AP)

Frissítés 14:14:

Az UEFA fegyelmi vizsgálatot indít az ügyben. Ha kiderül, hogy Arnautović valóban rasszista kijelentést tett, akkor el is tilthatják a további EB-szerepléstől.