Az Idea Intézet szerint az ellenzéket 3 százalékkal többen támogatják, mint a Fideszt

POLITIKA
2021 június 15., 10:05

A DK-közeli Idea Intézet 2021. május 27. és június 8. között készített közvélemény-kutatása kétféle módon is vizsgálta az ellenzéki pártok (és azok közös) listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. Bármelyik mérőeszközt is alkalmazták, a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül 3 százalékponttal vezet a kormánypártok listája előtt:

az ellenzék 40, a kormánypárt 37 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb erősödött két-két százalékkal, de az ellenzék egyelőre tartja a minimális előnyét a kormánypártok előtt.

Szavazás az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 18-án
photo_camera Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb szorosan követi egymást: közülük 48 százalék az ellenzék listájára, 47 százalék a Fidesz–KDNP-re szavazna. Az ellenzéki lista támogatottsága stagnál, a kormánypártok listájának támogatottsága 1 százalékkal nőtt. A közvélemény-kutató cég megjegyzi azt is, hogy a kormánypártok támogatottsága 2021-ben május végén, június elején érte el a legmagasabb szintet, a teljes népességet és a biztos szavazókat tekintve is.

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön nézzük, akkor a Fidesz–KDNP 32 százalékon áll, ami 1 százalékkal magasabb, mint egy hónapja. A biztos szavazó pártot választók körében 46 százalékon áll, ez május elejéhez képest nem változott.

Az ellenzéki pártok közül a mért időszakban a Jobbik támogatottsága 12 százalék, a DK-é 10 százalék volt, a Momentumé 6 százalék, az MSZP-é 4 százalék, a Párbeszédé, MKKP-é és Mi Hazánké 2-2, az LMP-é 1. A biztos szavazó pártot választók körében a DK áll az élen (16 százalékkal), őket követi a Jobbik, majd a Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 35 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 3 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-é.

Azok aránya, akik nem tudják/mondják meg melyik pártra szavaznának, vagy nem szavaznának, 29 százalék.