Megugrott a rejtett kamerás szexfelvételek száma Dél-Koreában

külföld
2021 június 16., 11:46

Annyira megugrott a rejtett kamerás, szexuális tartalmú felvételek száma Dél-Koreában az elmúlt években, hogy a nők már félnek nyilvános mosdót használni, tárta fel a Human Rights Watch nevű szervezet, ami áldozatokkal interjúzott.

A jelentés szerint az elkövetők rejtett kamerás felvételeket készítenek nőkről például szexuális aktus közben, amit aztán a nő beleegyezése nélkül raknak ki az internetre. (Ezt a bűncselekménytípust külföldön molkának hívják.) A jelentés feltárta, hogy sok nő az ilyen felvételek miatt lett öngyilkos, hagyta el a munkahelyét vagy az országot.

„Az érintett nők elmondták nekünk, hogy sokszor már kerülik a nyilvános vécék használatát, és szoronganak a rejtett kamerák miatt a nyilvános helyeken, sőt az otthonukban is. A digitális szexuális bűncselekmények túlélői közül riasztóan sokan mondták azt, hogy öngyilkosságot is fontolgattak” - olvasható a jelentésben.

A jelentés szerint bár több országban is emelkedett az ilyen bűncselekmények száma, Dél-Koreában annyira eldurvult a helyzet, hogy már a nők mindennapi életét is befolyásolja.

A jelentés szerint Dél-Koreában a rendőrség és a bíróság hozzáállásán is változtatni kell, ugyanis a főként férfiakból álló tisztviselők gyakran nem értik, vagy nem veszik komolyan ezeket a bűncselekményeket. Arról is több nő beszámolt, hogy amikor elmentek a rendőrségre feljelentést tenni, a rendőrök gúnyolódtak rajtuk, és olyanokat mondtak, hogy sosem lesz férjük. Ugyanakkor az eljárások száma tizenegyszeresére nőtt 2008 és 2017 között, 2017-ben 7000 ilyen eset miatt indult eljárás, 2020-ban pedig az esetek 79 százalékában szabtak ki pénzbüntetést vagy felfüggesztett börtönbüntetést. (Guardian)