A WHO figyelmeztetése szerint súlyosan veszélyeztetik a gyerekek egészségét az elektronikai hulladékok

környezetszennyezés
2021 június 16., 09:16

Több millió ember, különösen a gyerekek egészségére jelent veszélyt az egyre növekvő mennyiségű elektronikai hulladék, figyelmeztetett kedden kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet.

photo_camera Fotó: DANIEL SCHAFER/dpa Picture-Alliance via AFP

„Ha egy gyerek megeszik mindössze egyetlen olyan tyúktojást, amely a ghánai Agbogbloshie nyomornegyedből származik, akkor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül a szervezetébe” – mondta Marie-Noel Brune Drisse, a jelentés vezető szerzője, aki hozzátette, „a nem megfelelő e-hulladék kezelés áll a háttérben”, amit sok ország még nem kezel egészségügyi problémaként.

Az elektronikai hulladékok közé tartoznak a régi számítógépek, televíziók és telefonok, amik mérgező anyagokat, ólmot, higanyt és nikkelt is tartalmazhatnak. Szakértők becslései szerint világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2019-ben, ami 21 százalékkal magasabb a mindössze öt évvel korábbi adatoknál.

A WHO szerint közel 13 millió nő számára jelent bevételi forrást, hogy újrahasznosítható anyagok után kutatva válogatják szét a szemetet, miközben ki vannak téve a méreganyagok hatásainak. Gyakran gyerekek végzik ezt a munkát, rájuk a mérgező anyagok még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel szervezetük még fejlődik. A mérgező hulladékok továbbá a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a terhes nők életét is. (MTI)