Használhatatlan lett a német CureVac koronavírusoltása

járvány
2021 június 17., 05:19

Lényegében használhatatlannak bizonyult a klinikai tesztekben a német CureVac koronavírus-oltása. A cég bejelentése szerint a vakcina - amiből több száz millió adagot szállítottak volna az Európai Uniónak - csupán 47 százalékban hatékony a koronavírus ellen. A WHO a koronavírus-vakcinák esetén 50 százalékos hatékonyságnál húzta meg az alsó határt, aminél még volna értelme használni azokat, a koronavírus ellen pedig több olyan védőoltás is rendelkezésre áll, melyek hatásossága a 90 százalékot is meghaladja.

Egy 47 százalékban hatékony vakcinával már csak azért sincs értelme oltani, mert a koronavírus terjedési képessége miatt a járvány megfékezéséhez a népesség legalább hetven százalékos immunizálására volna szükség - ezt egy ilyen vakcinával képtelenség elérni.

A kiábrándító eredmény a vakcina 40 ezer önkéntessel végzett klinikai vizsgálatai során derült ki. A kísérletnek ugyanakkor voltak említésre méltó eredményei is, az európai és latin-amerikai önkéntesektől vett minták elemzése során a kutatók 13 vírusvariánst azonosítottak. Tájékoztatásuk szerint a járványt kirobbantó eredeti, Vuhanból elterjedt variáns "szinte teljesen hiányzott" már a mintákból.

A szerdai bejelentés után a CureVac részvényárfolyama pár óra alatt 48 százalékot esett az amerikai tőzsdéken. (Via MTI. Címlapkép: DAVIDE BONALDO/Controluce via AFP)