Nem volt, aki megölje őket, elhalasztották két elítélt kivégzését Dél-Karolinában

külföld
2021 június 17., 06:28
Bár még sok amerikai állam törvényei lehetővé teszik a használatát, elég erős érvek szólnak amellett, hogy a villamosszék mostanra már szokatlan, pláne kegyetlen büntetésnek számít. Márpedig az ilyet tiltja az amerikai alkotmány.
photo_camera Bár még sok amerikai állam törvényei lehetővé teszik a használatát, elég erős érvek szólnak amellett, hogy a villamosszék mostanra már szokatlan, pláne kegyetlen büntetésnek számít. Márpedig az ilyet tiltja az amerikai alkotmány. Fotó: AFP

Nem sikerült összeállítani a kivégzőosztagot, ezért a dél-karolinai legfelsőbb bíróság szerdai végzésével elnapolta két halálra ítélt kivégzését. Dél-Karolinában alapesetben méreginjekcióval végeznek a halálra ítéltekkel, ám a börtönöknek nem sikerült beszerezniük a méreganyagot. A helyi törvények szerint az elítéltek ilyenkor a kivégzőosztag és a villamosszék között választhatnának, ám a börtönök tájékoztatása szerint a kivégzőosztagokat még nem sikerült összeállítani.

Így csak a villamosszék maradna, ám annak használata ellen az elítéltek ügyvédei alkotmányossági panaszt emeltek. Az amerikai alkotmány tiltja a "szokatlan és kegyetlen" büntetéseket, márpedig egész észszerű érveket lehet felhozni amellett, hogy a villamosszék legalább az egyik, ha nem mindkét kitételnek megfelel. Egyrészt alkalmazása most már elég szokatlan, hogy mást ne mondjak, illusztrációnak is csak egy, ránézésre a múlt század első felében készült archív felvételt találtam a cikkhez. Másrészt egyáltalán nem szenvedésmentes módja a halálnak.

A tagállamot képviselő ügyészek azzal ellenérveltek, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága sohasem ítélte alkotmányellenesnek a villamosszék használatát, és hogy a börtönök tisztségviselői mindenben a hatályos törvényhez igazodva járnak el.

A villamosszék jogi megítélésétől függetlenül a helyi legfelsőbb bíróság arra jutott, hogy az elítélteknek csorbul a választási joguk, így mindenképpen halasztani kell az ítélet végrehajtását. (Via MTI)