Vádat emeltek az izraeli rendőr ellen, aki agyonlőtt egy palesztin autista férfit

bűnügy
2021 június 17., 15:33

Az izraeli ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emelt az ellen az izraeli rendőr ellen, aki tavaly agyonlőtt egy palesztin autista férfit Jeruzsálem óvárosi részén.

Az azonosítatlan személyazonosságú rendőr akár 12 év börtönbüntetést is kaphat. A rendőr felettese – aki az incidens idején szintén a helyszínen volt – ellen nem emeltek vádat.

A 32 éves Ijád Hallákot tavaly május végén lőtték agyon az óváros oroszlános kapujának közelében, miközben úton volt egy különleges bánásmódot igénylőknek fenntartott intézménybe, ahova rendszeresen járt.

A térség gyakori helyszíne a palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti összecsapásoknak, az óvárosi szűk utcákat pedig biztonsági kamerák százaival figyelik meg, amik viszont az ügyészség szerint nem működtek a környéken az incidens idején.

photo_camera Izraeli biztonsági erők elől menekülő palesztinok Jeruzsálem óvárosában 2021. május 10-én. Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Az akkori beszámolók szerint Hallákot azután lőtték agyon, hogy elfutott, és nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy álljon meg.

Az igazságügyi minisztérium korábbi közleménye szerint a sérült Hallák egy szemetes mellett kuporodva rámutatott egy általa ismert nőre, és valamit motyogott, a rendőr pedig a nőhöz fordulva megkérdezte arabul, hogy: „Hol a fegyver?” A nő azt kérdezte: „Milyen fegyver?”, mire a rendőr tüzet nyitott Hallákra.

A nő – aki a közlemény szerint valószínűleg Hallák tanára volt – akkor egy izraeli televíziós csatornának azt mondta: többször felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy Hallák „fogyatékossággal él”. Az ügyészség szerint a rendőr másodszor mellkason lőtte a földön elterülő férfit.

Hallák családja a történtek után bírálta az izraeli hatóságok nyomozását, és keményebb vádakat sürgetett.

Jogvédő csoportok szerint Izrael ritkán vonja felelősségre biztonsági erőinek tagjait palesztinok agyonlövése miatt. A vizsgálatok végén gyakran nem emelnek vádat, illetve enyhe büntetések születnek, sok esetben pedig be se hívják kihallgatásra a szemtanúkat. (MTI)