M. Richárd szerint túl van lihegve az ügye, az orvosi ellátás miatt pedig „közvetlen életveszélyben” van

bűnügy
2021 június 18., 16:57

„Ez az egész túl van lihegve, biztos vagyok benne, hogy a médiának köszönhetően is. A legszigorúbb körülmények között, egy magánzárkában vagyok fogva tartva. Azon a szinten, ahol én vagyok, sorozatgyilkosok, gyilkosok vannak, miközben én egy gondatlan baleset miatt állok bíróság előtt”

– mondta a Dózsa György úti halálos baleset másodfokú tárgyalásán M. Richárd a Telex tudósítása szerint.

A férfi az elsőfokú ítélethirdetés után még szabadlábon távozhatott. Az ügyészség M. Richárd sorozatos szabályszegései miatt indítványozta a letartóztatását. A pénteki tárgyaláson már bilincsben vezették a Fővárosi Törvényszékre.

Arra is panaszkodott, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben nincs biztosítva az orvosi ellátása, ezért szívbetegsége és veseelégtelensége miatt „közvetlen életveszélyben” van.

M. Richárdot a másodfokú tárgyaláson már egy új védő, Jován László ügyvéd képviselte, aki szerint a bíróságnak méltányolnia kellene, hogy a férfi a csonka családokat támogató Fészek Alapítványnak segít, és látni kellene azt is, hogy M. börtöntűrő képessége gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Jován szerint védence úgy van beállítva, mint aki „az önkéntes jogkövetésre alkalmatlan”, pedig a megfelelő terápiával megváltoztatható lenne a viselkedése. Arra, hogy szerinte milyen ember valójában M., azt a példát hozta fel, hogy amikor a balesetben érintett másik sofőr kórházba került, M. és a barátnője elment vért adni, mert tudták, hogy a sofőrnek szüksége van rá.

Az elsőrendű vádlott védője azt kérte, hogy védence jogosítványát határozott időre vegyék el, és azt is, hogy „a kiszabott büntetés a jogerő napján ne járjon további szabadságelvonással”. Indítványozta a férfi szabadlábra helyezését is, de a bíróság ezt elutasította.

Az ügyben július 2-án hirdetnek ítéletet.