Az Egyesült Államok 2,5 millió adag vakcinát küld Tajvannak, de Kína ennek nem fog örülni

járvány
2021 június 19., 15:40

Az Amerikai Egyesült Államok 2,5 millió dózis koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé szombaton, ami több mint háromszor annyi, mint az előző szállítmány volt - közölte egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő. A Moderna vakcinák a tajvani légitársaság egyik gépén vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe. Az amerikai kormány eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak. A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül 6 százaléka kapott eddig legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból.

Az Egyesült Államok Kínához hasonlóan vakcinadiplomáciával igyekszik növelni geopolitikai befolyását, ennek érdekében 80 millió adag oltóanyagot készülnek elajándékozni világszerte. Kína - amely saját területeként tekint Tajvanra, és egyre nagyobb politikai és katonai nyomást gyakorol a szigetre - többször ajánlott fel szállítmányokat a tajvani vezetésnek, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt.

Moderna szállítmány.
photo_camera Moderna szállítmány. Fotó: SZILARD KOSZTICSAK/AFP

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt állítja, hogy a tajvani szállítmányhoz nem szabtak politikai vagy gazdasági feltételeket: „Egyetlen céllal adományozzuk a vakcinákat: hogy életeket mentsünk.” A kormánytag azt is hozzátette, hogy Tajvannak tisztességtelen kihívásokkal kellett szembenéznie, amikor a globális piacon igyekezett vakcinákat beszerezni, és elítélte, hogy Peking politikai okokból akadályokat gördít a tajvani beszerzések elé.

Idén ugyanis meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE vállalat és Tajvan között, melyért az ország vezetése a Pekingből érkező nyomással magyarázott. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaón és Tajvanon.

Jonathan Fritz, az amerikai Külügyminisztérium magas rangú tisztviselője csütörtökön kijelentette, hogy Kína „nagyon agresszíven alkalmazta az oltóanyagadományokat”, mégpedig abból a célból, hogy rávegyék Tajvan több diplomáciai partnerét arra, változtassák meg az álláspontjukat Tajvan függetlenségét illetően.

A Biden-kormánynak kifejezetten célja megerősíteni a kapcsolatokat a szigettel. Az elmúlt időszakban együttműködésbe is kezdtek Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat alakítsanak ki olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról. (Reuters, MTI)