Koronavírus-számok Magyarországon 10/5/2022
Elhunytak + 73 Σ 47 576
Kórházban + 586 Σ 1 752
Fertőzöttek + 13 765 Σ 2 107 907
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 418 352
A legújabb trendek

Szombattól az itt élő külföldiek és a határon túli magyarok már taj-szám nélkül is regisztrálhatnak oltásra

2021 június 19., szombat 11:03

Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező határon túli magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere - közölte a koronavírus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portál szerint a magyar lakosság 55 százaléka és a regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, ezért a kormány lehetővé teszi a Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok oltását is. Az oltás után az itt élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek a védettségi igazolványra.

A két célcsoport május eleje óta tudtak előzetesen regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az itt élő külföldiek számára külön angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető, és most szombaton számukra is megnyílik az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) internetes időpontfoglaló rendszere.

Akik érvényesen regisztráltak, azok az előzetes regisztrációjuk során megadott email-címre értesítő levelet kapnak, amely tartalmazza a taj-számmal nem rendelkezőknek létrehozott angol nyelvű időpontfoglaló felület elérési linkjét, valamint az EESZT által generált technikai azonosító számot, az úgynevezett PID számot. Az email-értesítőben szereplő linkre kattintva, a regisztrációkor megadott okmányazonosító és a megküldött technikai azonosító szám (PID number) együttes használatával tudnak belépni az időpontfoglaló felületre.

A kormányzati oldal szerint országosan Sinopharm-, Pfizer- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V oltás foglalható. Az oltásért indulóktól azt kérik, vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt hozzájáruló nyilatkozatot, amely megtalálható a koronavirus.gov.hu honlapon. (MTI)