Berlusconi közös pártot alapítana Salvinivel

külföld
2021 június 21., 12:45

Egy jobbközép párt létrehozásáról egyeztetett vasárnap este Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével a Milánóhoz közeli, arcorei villájában. Berlusconi azután hívta meg Salvinit, hogy a Liga elnöke a párt szombaton, Rómában rendezett tüntetésen a jobboldali és jobbközép pártok egységét sürgette viták és megosztottság helyett.

Silvio Berlusconi és Matteo Salvini
photo_camera Silvio Berlusconi és Matteo Salvini Fotó: JACOPO LANDI/NurPhoto via AFP

Silvio Berlusconi szerint a jobbközép és jobboldali erőknek - vagyis a Forza Italiának , a Ligának és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreknek (FdI) - közös pártot kell létrehozniuk a 2023-as parlamenti választásokra annak érdekében hogy képesek legyenek az olaszok többségi képviselete és a stabil kormányzás biztosítására.

A Hajrá, Olaszország! és a Liga egyesülése azóta szerepel napirenden, hogy a két párt februárban csatlakozott Mario Draghi kormányához. A fúzió első lépése a FI és a Liga közös parlamenti frakciója lehet, amellyel a két párt a Draghi-kormány legerősebb parlamenti erejévé válik. Az egyesülési terveket a Forza Italia több politikusa fenntartással fogadta. (ANSA/Orf/MTI)