A cseh rendőrség szerint nem George Floydéhoz hasonló eset a roma férfi halála

bűnügy
2021 június 22., 19:39

A cseh kormány megvédte a rendőrséget, miután előkerült egy videó arról, ahogy rendőrök a nyakán térdelnek egy megbilincselt roma férfinek, aki később meghalt. A felvételt egy ablakból készítették szombaton az északnyugat-csehországi Teplicében, és az látható, amint három rendőr leteperi a férfit, aki azután már meg sem mozdul.

link Forrás

Csehországi romák az esetet az amerikai George Floydéhoz hasonlítják. A fekete férfi tavaly májusban rendőri intézkedés közben halt meg Minneapolisban, miután egy rendőr 8 percig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy szólt, nem kap levegőt, majd megfulladt.

A cseh rendőrök azt mondták, ez nem hasonlít George Floyd esetére, mivel a teplicei férfi agresszívvá vált egy kábítószer-túladagolástól. A rendőrség szerint a férfi a mentőautóban halt meg, és a halál oka a túladagolás volt. Idézték a boncolási vizsgálat előzetes eredményét is, ami szerint a férfi koszorúerei kórosan elváltoztak, feltételezhetően a túlzott amfetamin-használat miatt.

Közzétettek egy másik videót is, ami nem sokkal a rendőrség megérkezése előtt készült, és amin a férfi derékig vetkőzve a járdán fekszik és kiabál, majd talpra szökken, egy másik férfira veti magát, és többször megüt egy közeli autót. A rendőrség szerint a férfi halála nem kapcsolódott a letartóztatása körülményeihez.

Roma jogvédők viszont nem értik, hogy akkor miért kellett még 3 percen át térdelni a rég letepert férfi nyakán. (BBC)