ENSZ: 2020-ban drasztikusan nőtt az elrabolt és megerőszakolt gyerekek száma a konfliktusövezetekben

külföld
2021 június 22., 14:11

2020-ban drasztikusan megugrott a konfliktusövezetekben élő gyerekeket érintő visszaélések száma. Ez az ENSZ friss jelentéséből derül ki, mely a fegyveres konfliktusok területén élő gyermekek meggyilkolását, megnyomorítását, a szexuális visszaéléseket, a toborzásukat és elrablásukat vizsgálta, valamint az iskolák és kórházak elleni támadásokat. A jelentést Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára mutatta be a Biztonsági Tanács számára.

Az ENSZ gyermekekkel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó különleges képviselője, Virginia Gamba kiemelte, hogy 90 százalékkal több gyereket raboltak el, és 70 százalékkal több gyerek vált nemi vagy más szexuális erőszak áldozatává, mint a megelőző évben, ami exponenciális növekedés és megdöbbentő.

Szír menekült gyerekek Idlibben
photo_camera Szír menekült gyerekek Idlibben Fotó: MUHAMMED SAID/Anadolu Agency via AFP

A jelentés 21 konfliktusban 19 379 gyermek ellen elkövetett erőszakos esetről tud az elmúlt évben. Közülük 8521 volt gyerekkatona, 2674 gyermeket megöltek, 5748-an pedig megsebesültek. A gyermekek elleni legtöbb jogsértést Szomália, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, Szíria és Jemen területén követték el.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet bírálta az ENSZ-et, amiért Izraelt és Szaúd-Arábiát nem vették fel a feketelistára a gyermekek elleni cselekedeteik miatt, annak ellenére, hogy az ott elkövetett bűncselekményeket a jelentés is felsorolja. A gyermekekkel szemben elkövetett jogsértések legfrissebb listáján két állami szereplő van, Mianmar katonasága és a szíriai kormányerők. (DW)