Veszélyeztetetté nyilvánítaná a Nagy-Korallzátonyt az Unesco

külföld
2021 június 22., 07:13

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára venné át az Unesco a Nagy-Korallzátonyt. Az ENSZ kulturális szervezete szerint a természeti csodát a klímaváltozás sodorta veszélybe. Ez alapján javasolták, hogy a következő tanácskozásukon fokozzák le a világörökségi helyszínek listáján a veszélyeztetettek sorába.

A Nagy-korallzátony.
photo_camera A Nagy-korallzátony. Fotó: Sarah Ackerman / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0 Fotó: Sarah Ackerman / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0

Az Unesco egyben sürgette Ausztráliát, hogy "gyorsuló lépéseket" tegyen a klímaváltozás ellensúlyozására. Az ausztrál kormány ugyanakkor jelezte, hogy "erősen ellenezni fogja" az Unesco javaslatát.

A Nagy-Korallzátony 1981-ben került fel a világörökségi helyszínek listájára. A szervezet 2017 óta fontolgatja, hogy folyamatos pusztulása miatt átrakja a veszélyeztetett helyszínek listájára, ám Ausztrália mindig is hevesen ellenezte a lefokozást. Sussan Ley környezetvédelmi miniszter most is "megdöbbenésének" adott hangot. Az ausztrál kormány azért is tiltakozik ilyen hevesen a világörökségi státusz lefokozása ellen, mert állításuk szerint egy hete még pont arról biztosították őket az ENSZ illetékesei, hogy ez nem következhet be.

Az ausztrálok azt gyanítják, hogy a hirtelen fordulat mögött az Unesco világörökségi tanácsában elnöklő Kína állhat. Kína és Ausztrália között a koronavírus-világjárvány óta nagyon elmérgesedett az addig sem békés viszony, kölcsönösen embargókkal is sújtotta egymást a két ország.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter szerint az nem vitás, hogy a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést a korallzátonyra, ám szerinte nem a világörökségi tanácsa az a fórum, ahol "elvi kérdést kéne csinálni ebből". Szerinte felháborító, hogy a világörökségi tanács előzetes figyelmeztetés nélkül készül veszélyeztetett listára tenni a Nagy-Korallzátonyt, így csakis politikai döntésként tudja értelmezni azt.

A korallzátony létét a világ óceánjainak melegedése fenyegeti. Emiatt egyre gyakrabban és nagyobb területeken fordul elő az ún. fehéredés, a tömeges korallpusztulás, ami a teljes tápláléklánc összeomlását okozza. Az Unesco most ezeken túl amiatt javasolja a helyszín lefokozását, mert meglátásaik szerint az ausztrál kormány által eddig hozott intézkedések nem érték el a kellő hatást, nem javult a korallzátony térségében a vízminőség. (Via BBC, The Guardian)