Amerikában kaptak kiképzést Hasogdzsi kivégzői

külföld
2021 június 23., 06:31

Egy évvel Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolása előtt négy szaúdi vett részt egy arkansasi magáncég kiképzésén. A Tier 1 Group az arab ország különböző testőrségeiben dolgozó biztonsági embereknek tanított "biztonságos lövészetet" és "támadás elhárítást" - írja a New York Times.

Ez a négy ember aztán tagja volt annak a kommandónak, amelyik 2018 októberében megölte Hasogdzsit Isztambulban, Szaúd-Arábia ottani nagykövetségének épületében.

A szaúdi kommandó az isztambuli reptéren, mielőtt tőrbe csalták az újságírót.
photo_camera A szaúdi kommandó az isztambuli reptéren, mielőtt tőrbe csalták az újságírót. Fotó: -/AFP

A lap már korábban kiderítette, hogy ugyanez a csoport több, az isztambulihoz hasonló leszámolást is végrehajtott. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy az amerikai hatóságok, akik engedélyt adtak a Tier 1 Groupnál zajló kiképzésekre, tudtak-e róla, hogy ez a csoport a koronaherceg eszköze lesz az országban zajló hatalmi játszmákban.

A New York Times szerint ez az eset is azt mutatja, hogy itt az idő foglalkozni a Tier 1 Grouphoz hasonló biztonsági cégekkel, amelyek sorban állnak bármilyen külföldi megrendelés előtt, mióta az amerikai katonai jelenlét csökkent a közel-keleti térségben, és kevesebb a hazai megrendelésük.