Kémkedés előkészítése miatt is elítélték Kovács Bélát másodfokon

belföld
2021 június 23., 11:17

A Fővárosi Ítélőtábla szerda délelőtt hozott ítéletében megváltoztatta a Kovács Bélára kirótt első fokú ítéletet, és bűnösnek találta kémkedés előkészítése bűntettében. A költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt korábban kiszabott 1 év 6 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztését pedig két év szabadságvesztésre emelte öt évre felfüggesztve - írja a Blikk.

A Jobbik egykori EP-képviselője nem volt ott a tárgyaláson, a Magyar Nemzet információi szerint utolérhetetlen, vélhetően Oroszországban, felesége rokonainál tartózkodik. A védelem Kovács Béla egészségügyi állapotára is apellált, egy tolmácsnak orosz egészségügyi papírokat kellett lefordítania. A Blikk szerint kiderült, hogy februárban egy orosz klinikára is befeküdt a KáGéBélaként emlegetett képviselő-kém.

Kovács Béla EP-képviselő a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án.
photo_camera Kovács Béla európai parlamenti képviselő a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kovács 2009-2017 között a Jobbik EP-képviselője volt, és az Alkotmányvédelmi Hivatal azzal vádolta, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az EU intézményeinek bomlasztását segítendő.

Az ügy a 2014-es választások (parlamenti és EP) fontos témája volt, és a Jobbik akkoriban jellemzően oroszbarát és EU-ellenes politikáját is részben az ő befolyásához kötötték. Ügye komoly nemzetközi figyelmet keltett.

A Kovács elleni 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult nyomozás. A képviselő mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Abban az évben Kovács kilépett a Jobbikból, és 2018-ban visszavonult a politikától is.