Lewandowski nagy meccset játszott, de a svédek így is győzni tudtak

foci-eb
2021 június 23., 17:59

Mire számítottunk?

Leginkább izgalmakra: a svédek egy győzelemmel az E-csoport élén zárhatták volna a csoportköröket, a lengyeleknek meg csak a győzelem elég a továbbjutáshoz. A svédek viszont eddig még gólt sem kaptak az Eb-n, így sejteni lehetett, hogy Lewandowskiéknak nem lesz könnyű dolga.

Ehhez képest mit kaptunk?

Villámgyors svéd vezetést: a meccs első valamire való támadása már gól is volt. A remek formában játszó Isak tört volna be a tizenhatoson belülre, de szerelték (a szabályosság határán), a labda ugyanakkor Forsberg elé került, aki elhúzva a védők mellett kilőtte a hosszú alsót. Két perc se telt el még a mérkőzésből, és a lengyelek helyzete máris még reménytelenebbnek tűnt.

Forsberg gólja amúgy a 82. másodpercben esett, ez volt az Európa-bajnokságot történetének második leggyorsabb gólja, csak az orosz Dmitri Kirichenko volt gyorsabb 2004-ben a görögök ellen. A korábbi második helyezett amúgy Lewandowski volt a portugálok ellen 2016-ban. Ezen a meccsen is Lewandowski előtt adódott az első nagyobb lengyel helyzet: a 18. percben egy szöglet után a Bayern csatára kétszer is a kapufát találta el fejjel. Ritka balszerencsés jelenet volt, de maradt az 1-0.

A korán bekapott gól után a lengyelek fokozatosan magukra találtak, de Lewandowski duplakapufáján kívül az első félidőben nem nagyon alakítottak ki helyzeteket, a svéd középpálya és védelem ügyesen akasztott meg minden támadási kísérletet.

photo_camera Fotó: ALEXEI DANICHEV/Sputnik via AFP

A második félidő elejét is megtolta Lengyelország, az első játékrész végén is egyre jobban játszó Zielinski pár perc után már veszélyesen lőtt rá 20+ méterről, de kevéssel utána meg a svédek mutatták meg, hogy egy veszélyes kontra mindig benne van így a meccsben.

Egy darabig maradt ez a ritmus, hogy a lengyelek birtokolták a labdát, támadgattak, de nem sokra mentek vele, ám az 59. percben egy svéd kontrából már gól lett: Bednarek futott el nagyon szépen egy labdával az oldalvonal mellett, befelé tört, majd legurította a tizenhatos vonalán érkező Forsbergnek, aki nem hibázott. 2-0:

A lengyelek viszont pillanatokon belül visszajöttek a meccsbe, egy nagyszerű kiugratás után Lewandowski lőtte ki a felsőt, gyönyörű gól volt:

A szépítés után azonban sokáig nem tudták a lengyelek megfogni a meccset, az első félidőből is ismert menetrend folytatódott. Visszafogott támadási kísérletek után aztán a 83. percben mégis egyenlíteni tudtak: a svéd védelem hibája után Lewandowski elé került a labda, aki ilyen közelről egy ilyen helyzetet nem szokott elhibázni.

5 perc volt már csak hátra a rendes játékidőből, de hirtelen újra nyílt lett a meccs: a lengyeleknek egyetlen gól kellett a továbbjutáshoz, míg a svédeknél Forsberg és Isak már a padon ült ekkor. Lewandowski vezetésével rohamoztak is a lengyelek, de gólt nem tudtak lőni, és a svéd kontrák ismét életveszélyesek voltak.

photo_camera Fotó: MAXIM SHEMETOV/AFP

Előbb már a hosszabbításban Larsson bombázott főlé egy kontra végén, majd a 93. percben Claesson eldöntötte a meccset és a csoportelsőséget, ami pár percig a spanyoloké volt.

A svédek veretlenül, hét pontot begyűjtve végeztek a csoport élén, abszolút megérdemelten. Valószínűleg a csehekkel játszanak majd a nyolcaddöntőben.

Meccs embere

Hiába lőtt Forsberg is két gólt, Lewandowski talán jobban megérdemli, mert hátán cipelte egész csapatát. Nem rajta múlt, hogy a lengyelek egy ponttal, csoportutolsóként estek ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.