Németország - Magyarország 2-2

2021 június 23., 16:08

Sokkal nagyobb ügy lett ebből, mint hogy ki jut tovább az F csoportból

Szivárványos zászlók a müncheni városházán.
photo_camera Fotó: ALEXANDER POHL/NurPhoto via AFP

Normális esetben a mai tudósítás arról szólna, hogy a magyar válogatott milyen eredménnyel juthat tovább az Eb "F" jelű csoportjából, hogy mik az esélyek, mit nyilatkoztak a játékosok, mit várnak a szakértők és a többi. Természetesen szó lesz erről is, de egy elképesztő eseménysor a nap egyik vezető világpolitikai témájáva tette ezt a meccset, pontosabban nem is igazán a pályán zajló 90 percet, hanem mindent, ami körülveszi azt.

Az események láncolata nagyjából így foglalható össze:

A magyar kormány az utolsó pillanatban homofób módosítókkal tűzdelte tele az eredetileg a pedofilok ellen íródott törvénytervezetet, hogy így jelölje ki az új ellenséget, így vegye vissza a politikai kezdeményezést, és így ossza meg az ellenzéket.

Ebből nemcsak belpolitikai, hanem nemzetközi politikai botrány is lett, európai országok sora szólalt felt az állami szintre emelt homofóbia ellen.

Az Eb-n a magyar válogatott éppen a németországi látogatására készült, amikor petíció indult azért, hogy a törvény ellen tiltakozva szivárványszínű világítást kapjon a müncheni stadion.

És itt jött a következő pont, ami berobbantotta az egyébként is feszült helyzetet: az UEFA ezt nem engedélyezte.

Ennek hatására egy sor olyan szereplő is beleállt az ügybe, akik egyébként egy magyarországi törvény miatt talán nem szólaltak volna meg: futballklubok, nemzetközi sportlapok és cégek sora váltott szivárványosra.
Münchenbe közben megérkeztek a magyar szurkolók, akiket egy szivárványzászlókkal feldíszített város vár.

Aki viszont nem érkezik meg Münchenbe, az Orbán Viktor. Hivatalosan azért nem, mert Brüsszelben van jelenése, de a miniszterelnököt ismerve senki sem hiszi el, hogy ezért hagyja ki a magyar válogatott legfontosabb meccsét az elmúlt évtizedekben. Sokkal inkább a botránnyal magyarázza ezt a nemzetközi sajtó.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma szégyenteljesnek nevezte a magyar törvényt, válaszul Orbán szégyenteljesnek nevezte az elnök nyilatkozatát.