13 EU-tagország is elítélte Magyarországot a homofób törvény miatt

eu
2021 június 22., 14:56

Több EU-tagország is elítélte Magyarországot az új, homofób törvény miatt, ami többek közt megtiltja, hogy a 18 év alattiak számára „népszerűsítsék” és megjelenítsék a homoszexualitást és a transzneműséget, és az iskolai szexuális felvilágosításból is kizárja ezeket a témákat – írja a Reuters.

Németország uniós ügyekért felelős minisztere szerint az új törvény sérti az EU értékeit, és mély aggodalmát fejezte ki, hogy Magyarország és Lengyelország megsérti a joguralmat, amikor a bíróságok, az akadémiai élet és a média függetlenségét korlátozza, illetve jogokat von el nőktől, menekültektől és kisebbségektől.

13 ország (Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxembourg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország) közös nyilatkozatot írt alá, amiben elítélik a legutóbbi jogi változásokat, mint a véleménynyilvánítás szabadságához való jog megsértését és a „szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kirívó formáját”.

Tüntetés a pedofiltörvény homofób elemei ellen 2021. június 14-én.
photo_camera Tüntetés a pedofiltörvény homofób elemei ellen 2021. június 14-én. Fotó: Szász Zsófia/444

A svéd miniszter szerint az új törvény „groteszk”, a holland a visszavonását sürgette, míg az ír miniszter szerint az EU legfelső szintjén kellene kezelni az ügyet. Ausztria szerint helytelen volt a homofób rendelkezéseket a pedofíliát büntető törvényjavaslatba foglalni. Az ír Thomas Byrne azt mondta, nagyon aggódik, helytelen, ami történik, és le kellene állítani. „Nagyon veszélyes pillanat ez Magyarország és az EU számára is” – mondta. (Reuters)