Szlovákiában is megjelent a koronavírus delta variánsa

járvány
2021 június 23., 14:56

Laboratóriumi vizsgálatokkal megerősítették a koronavírus delta variánsának jelenlétét Szlovákiában, közölte szerdán a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint a fertőzött személy senkivel nem került közeli kontaktusba, és nem szorul kórházi ápolásra. Jelenleg otthoni karanténban van, és betartja az összes járványügyi előírást.

A most kimutatott eset a delta variáns (B.1.617.2) szlovákiai megjelenésének első példája. A vírusnak az országban már májusban megjelent indiai változata a vírus úgynevezett kappa (B.1.617.1) variánsa volt. Az ÚVZ szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus brit változata van jelen.

A Közegészségügyi Hivatal szerint aggodalomra ad okot a delta variáns megjelenése, mivel egyértelmű tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy ez a vírusmutáció befolyásolhatja a járvány terjedésének sebességét és módját, illetve az immunválaszt. Ján Mikas hangsúlyozta, rendkívül fontos az óvatosság és a megelőző intézkedések betartása itthon és külföldön is.

Eladják a Szputnyikot

A szlovák kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy az ország az európai Covax kezdeményezés keretein belül elajándékozza a már meglévő koronavírus elleni oltóanyagainak egy részét, amelynek mennyiségét egyelőre nem pontosították. A kabinet döntést hozott arról is, hogy ugyancsak elajándékoz vagy eladásra kínál fel 160 ezer adagot a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagból. „A továbbra is fennálló komoly járványügyi helyzetre, illetve a többi országgal történő kölcsönös együttműködés szükségességére való tekintettel azt ajánljuk, hogy a meglévő Szputnyik V oltóanyagaink egy részét a Nyugat-Balkán országainak ajándékozzuk” - indokolták a döntést a szerdán jóváhagyott dokumentumban.

Szlovákia még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot csak június elején kezdték használni. Az orosz gyártmányú oltást szerdáig több mint 8004-en kapták meg, további több mint 14 ezer személy pedig már jelentkezett az oltás felvételére.

A Szputnyik V beszerzése miatt korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 967 ezer volt, közülük egymillió négyszázezren már a második oltásadagot is megkapták. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/Biontech, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokat használják.

Szlovákiában márciusban kezdtek többé-kevésbé stabilan javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, s azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint kedden mintegy másfél száz embert kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig nem változott, idáig hivatalosan 12 502 halálesetet tulajdonítanak a kórnak. Kedden mintegy 4 és fél ezer PCR tesztből azok kevesebb mint egy százaléka bizonyult pozitívnak. (Paraméter/MTI)