Szijjártó szerint folyamatosan provokálták a magyar szurkolókat a müncheni hatóságok

külföld
2021 június 24., 18:26

Tizennyolc magyar futballszurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség, közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Debrecen TV-nek nyilatkozva. Szijjártó Péter szerint

akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami "a korrektségtől viszonylag messze van".

Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonultak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton. A külügyminiszter kiemelte, hogy

"szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről. Gátlástalan és aljas politikai körítést vittek a meccs köré azok, akik sokszínűségről, elfogadásról, demokráciáról, liberális értékrendről beszélnek."

Szijjártó állításaival szemben a müncheni rendőrség az Index megkeresésére közölte többek közt, hogy

  • a magyar szurkolók egy részét azért állították meg a városhatár előtt, mert információk voltak arról, hogy a kétezer magyar szurkoló közül legalább kétszáz problémásabb csoporthoz tartózik. Az ellenőrzés során több pirotechnikai eszközt elkoboztak, tulajdonosaik ellen eljárást indítottak.
  • A délutáni gyülekezésnél több szurkoló használt tiltott pirotechnikai eszközt, amit szintén elkoboztak, ellenük eljárást indítottak.

A müncheni rendőrség részletesen beszámolt a magyar szurkolók stadionbeli viselkedéséről is:

  • a mérkőzése előtt homofób szólamokat skandáltak,
  • majd átmentek egy német szurkolókhoz közeli szektorba, ahonnan a biztonságiaknak kellett visszatessékelni őket.
  • Egy drukker üveget dobott a rendőrök felé, őt később letartóztatták.

A választ a hatóságok azzal zárták, hogy

a letartóztatások többek közt a pirotechnikai eszközök, és kábítószer birtoklása miatt, illetve "alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata" miatt történtek.